Stichting Projekta
Projekta is een op rechten gebaseerde organisatie die werkt aan de verbinding tussen mensenrechten, bestuur en democratie met specifieke aandacht voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. Als RBO kijken we naar processen in termen van plichtsdragers en rechthebbenden en werken we met beide partijen samen om de naleving van mensenrechten voor iedereen te waarborgen. We werken aan het opbouwen van capaciteit voor de stem van rechthebbenden en capaciteit voor responsiviteit, goed bestuur en verantwoording van plichtsdragers. Projekta creëert en faciliteert ruimtes voor dialoog, zodat plichtsdragers en rechthebbenden ontwikkelingsagenda's en -programma's kunnen plannen, implementeren en monitoren en elkaar verantwoordelijk kunnen houden. Voor Projekta is een sterk maatschappelijk middenveld de sleutel tot sterke democratieën, die op hun beurt nodig zijn voor de vervulling van de mensenrechten.
Dit wordt weerspiegeld in onze huidige missie:
In het streven naar gendergelijkheid en democratisering van het bestuur in Suriname, is het onze missie om de substantiële deelname van vrouwen, jongeren en andere ondervertegenwoordigde groepen aan het proces van menselijke ontwikkeling te vergroten. We doen dit door middel van op rechten gebaseerde programma's gericht op het vergroten van de capaciteit, het bewustzijn en de stem in beleidsvorming, implementatie en monitoring op lokaal, provinciaal en internationaal niveau; en het creëren van ruimtes voor dialoog.
​
We zijn geen community-based organisatie of een organisatie die werkt met een specifieke doelgroep, maar we zijn meer intermediaire issue-based NGO's, vaak bezig met beleid of onderzoek. Als intermediaire NGO, wanneer we werken met / in gemeenschappen, zijn onze primaire begunstigden vaker gemeenschapsorganisaties, die op hun beurt in verschillende gemeenschappen werken. Dit is per project anders.
We werken samen met partners die in verschillende gemeenschappen werken, zoals inheemse vrouwen en meisjes die in dorpen wonen, de LGBTQ-gemeenschap-Voor inheemse vrouwen en meisjes, pakken we de kwestie aan van toegang tot cultureel gevoelige ondersteuning in gevallen van huiselijk geweld. Vanwege de kleine omvang en afgelegen locaties van de meeste dorpen, zijn er geen overheid en andere sociale diensten direct beschikbaar. Tegelijkertijd is er een cultuur van normalisatie van seksueel en huiselijk geweld, vaak gekoppeld aan alcohol(ab)gebruik.-Voor de LGBTQ-gemeenschap pakken we (onder andere) de volgende problemen aan: een gebrek aan organisatorische capaciteit van LGBTQ-organisaties, gebrek aan publieke kennis en acceptatie, en gebrek aan regels, voorschriften en wetgeving voor LGBTQ-rechten.
​
Onze programma's en activiteiten zijn ontworpen vanuit een op rechten gebaseerde benadering, ongeacht of ze lokale gemeenschappen betrekken of niet. We streven ernaar de verantwoordelijkheid van plichtsdragers te vergroten door bijvoorbeeld dialoog, belangenbehartiging en het opbouwen van capaciteit voor participatieve beleidsmonitoring; en het opzetten van verantwoordingsmechanismen met andere maatschappelijke groeperingen. We gebruiken lobby en belangenbehartiging als een strategie voor agendabepaling en beleidsverandering.
Een andere strategie is capaciteitsopbouw, op verschillende gebieden zoals organisatiemanagement, een veilige ruimte zijn voor LHBT-jongeren en./ r slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld, het organiseren van bewustmakingsactiviteiten,
We voeren bewustmakingscampagnes, vaak via het gebruik van video en beeld, verspreid via sociale media.
Al onze andere strategieën zijn altijd gebouwd op een fundament van onderzoek; We doen onderzoek op verschillende gebieden: wetgeving, beleid, capaciteit van het maatschappelijk middenveld, publieke opinie, maatschappelijke vraagstukken. Evenals regulier M&E-gerelateerd onderzoek/dataverzameling.