top of page
Zoeken

Presentatie KAP & Health studie

Op 19 februari 2024 heeft Projekta de resultaten van twee onderzoeken gepresenteerd, nl. een onderzoek naar kennis en attituden van het breder publiek t.a.v. LGBTQ+ en; een onderzoek naar het ervaren van stigma en discriminatie in de gezondheidszorg. De presentatie trok een breed publiek van LGBTQ+ organisaties, zorgverleners, vertegenwoordigers van internationale organisaties, leden van het Parlement en andere genodigden. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd als onderdeel van het Stand With Us programma.



Het onderzoek naar kennis, attituden en praktijken over LGBTQ+ rechten, uitgevoerd door Women’s Right Center, had als doel inzicht te krijgen in de percepties, houding en gedrag van de samenleving ten opzichte van LGBTQ+ personen in Suriname. De resultaten wijzen onder meer uit dat de meerderheid van de respondenten van oordeel is dat niet gediscrimineerd mag worden; dit ongeacht of zij als respondent de LGBTQ+ identiteit goed- of afkeuren. Discriminatie kan contextueel verschillen en er moet daarom meer dialoog komen over welke handelingen als discriminerend kunnen worden gecategoriseerd, en welke handelingen een gelijke behandeling ondersteunen. De respondenten hebben ook aanbevelingen gedaan, namelijk het uitvoeren van een landelijk educatieprogramma over LGBTQ+ rechten en intensieve bewustwordingsworkshops voor actoren uit de verschillende sectoren. Het onderzoek was uitgevoerd onder leerkrachten, politieambtenaren, juristen, advocaten, leidinggevenden in de private sector en religieuze leiders.






Het onderzoek naar stigma en discriminatie in de gezondheidszorg geeft een beeld van de actuele situatie, en is uitgevoerd door RR Multisolutions. De resultaten wezen onder andere uit dat 60% van de respondenten stigma en discriminatie ervaren vanuit hun sociale omgeving. Tien procent van de respondenten heeft stigma en discriminatie ervaren in de gezondheidszorg, maar hierbij moet opgemerkt worden dat 43% van de zorgverleners geen informatie had over sexuele orientatie en genderindentiteit van de respondenten. Het kan gesteld worden dat informatie over de sexuele orientatie en genderidentiteit van de zorgvrager invloed heeft op de kwaliteit en tijdigheid van de zorgverlening. Als aanbevelingen zijn genoemd training en educatie van zorgverleners en het opstellen van protocollen voor het waarborgen van een inclusieve zorgverlening.



Het Stand With Us Programma is gericht op een LGBTQ inclusief Suriname, en wordt uitgevoerd door Projekta in samenwerking met PAREA en gefinancierd door de Europese Unie.

0 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page