top of page
Zoeken

Presentatie: "Coping strategieën bij vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld"




Op 16 mei 2024 heeft Projekta in het kader van de uitvoering van het Stand With Us programma, de presentatie van het onderzoek ‘coping strategieën bij vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld’ gehouden. Deze activiteit is ook gehouden als onderdeel van de tweede IDAHOBIT (Internationale dag tegen Homofobie, Bifobie, Interseksefobie en Transfobie) week, om het belang van inclusiviteit te benadrukken en om aandacht te vragen voor LGBTQ+ mensenrechten.



De presentatie is gehouden door Ravina Biharie, mensenrechtenactivist, die het onderzoek heeft uitgevoerd in verband met het afronden van haar Master in Research Methods studie aan de Interfaculteit voor Graduate Studies and Research van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

In haar presentatie heeft Biharie ook het verband tussen LGBTQ+ mensenrechten en de toepassing van coping strategieën besproken. Het onderzoek is in januari 2024 uitgevoerd onder heteroseksuele vrouwen. Eerder onderzoek uit 2019 wijst uit 1 op de 3 vrouwen op een bepaald moment in hun leven, lichamelijk of seksueel misbruik door hun partner hebben ervaren. Dit wordt IPG (Intiem Partner Geweld) genoemd, waarbij fysiek, sexueel en emotioneel misbruik en controlerend gedrag prominent zijn. Ook blijkt dat 1 op de 3 vrouwen, IPG nooit kenbaar heeft gemaakt.



Het onderzoek van 2024 wijst uit dat in Suriname de meeste vrouwen gebruik maken van private coping strategieën, zoals (i) weerstand bieden (73,8%); (ii) veiligheidsplanning (64.4%); en (iii) verzoenend coping (30.4%). Bij private coping is er geen hulp van anderen. Van de publieke coping strategieën (waar hulp van anderen wordt gezocht), blijkt dat 32.5% van de vrouwen gebruik maakt van informele coping; dat is hulp zoeken in het eigen netwerk. Formele (bij NGO’s of de kerk) en juridische coping wordt door 18.8% van de vrouwen gebruikt. Er is samenhang tussen etniciteit, relatiestatus, woongebied, educatieniveau en andere contextuele aspecten en het gebruik van coping strategieën. Factoren zoals educatieniveau en economische status zijn uiterst belangrijk bij het toepassen van coping strategieën. Als directe aanbevelingen uit het onderzoek zijn dialoog over gendergelijkheid, taboes doorbreken en doelgericht informatie verschaffen aan de gemeenschap over effectieve publieke coping strategieën, voorgesteld.









Het Stand With Us Programma is gericht op een LGBTQ inclusief Suriname, en wordt uitgevoerd door Projekta in samenwerking met PAREA en gefinancierd door de Europese Unie.

1 weergave0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page