top of page
Zoeken

Mental Health Werkconferentie

Op 31 mei 2024 hebben Projekta, PAREA en Mind Matters Foundation Suriname een werkconferentie georganiseerd over de mentale gezondheid van de LGBTQIA+ gemeenschap, met als doel dienstverleners inzicht te geven in de uitdagingen voor de LGBTQIA+ gemeenschap, maar ook handvaten aan te reiken voor een effectieve dienstverlening.  

 

Julia Terborg, socioloog en onderzoeker belichtte de begrippen Gender en SOGIE (Seksuele Oriëntatie, Genderidentiteit en Expressie). SOGIE is een term die wordt gebruikt om kwesties rondom seksualiteit en gender te bespreken. Terborg benadrukte dat Suriname zich heeft gecommitteerd aan internationale mensenrechtenverdragen en de Sustainable Development Goals en in de dienstverlening van de Overheid hiermee rekening moet worden gehouden.   



 

Eva Stroo, psycholoog en founder van Mind Matters is ingegaan op de resultaten van recente onderzoeken onder de LGBTQIA+ gemeenschap, waarbij is gebleken dat drank- en drugsgebruik, depressie, geen hoop in de toekomst, suïcidale gedachten en -pogingen het leven van deze jongeren beinvloeden. 



 

Maja Heijmans-Goedschalk, psycholoog, founder van de mental health praktijk CARE en voorzitter van Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen ging in op de positieve bijdrage van de affirmatie therapie in het vergroten van het bewustzijn en begrip van LGBTQAI+ kwesties in bredere maatschappelijke contexten, hetgeen kan bijdragen aan de vermindering van stigma en discriminatie.  



 

Carla Bakboord, antropoloog, onderzoeker en voorzitter van Women’s Rights Centre Suriname is ingegaan op de dilemma’s die cultuur en religie hebben op de acceptatie van LBGTQIA+. Als dienstverleners zelf in een dilemma geraken bij het begeleiden, zullen zij verplicht zijn de persoon door te verwijzen voor de juiste begeleiding.  



 

Ruben del Prado, public health deskundige deed aanbevelingen hoe aspecten van cultuur en LBGTQAI+ acceptatie geïntegreerd kunnen worden in de geestelijke gezondheidszorg. Hij benadrukte het belang van RESPECT die de dienstverlener moet hebben voor de client. 



 

Tijdens de werkconferentie zijn er simultaan twee interactieve workshops over inclusiviteit, coming-out en gesprekstechnieken gehouden. De conferentie is afgesloten met een paneldiscussie over cultuur en religie. Als panellid schoof Imran Taus, LGBTQIA+ activist, aan die onderkende dat Suriname een tamelijk religieuze samenleving is en dit ertoe kan leiden dat er harde standpunten ingenomen worden tegen de LBGTQIA+ gemeenschap. 



 

Aan het eind van de conferentie is door de aanwezigen bevestigd dat een effectieve dienstverlening kan worden gerealiseerd als dienstverleners kennis en informatie vergaren, en vaardigheden opdoen om de doelgroep te bereiken. 



 

Het Stand With Us Programma is gericht op een LGBTQ inclusief Suriname, en wordt uitgevoerd door Projekta in samenwerking met PAREA en gefinancierd door de Europese Unie. 

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page